Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
20.10.2010  

Počastitev 60. obletnice Evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah

Strasbourg - 19. oktobra 2010 je Svet Evrope slavnostno počastil 60-letnico Evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah.

Navzoče so nagovorili Gjorge Ivanov, predsednik Makedonije, ki trenutno predseduje Odboru ministrov Sveta Evrope, generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland in predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Jean-Paul Costa.

Generalni sekretar SE Jagland je v svojem govoru izpostavil, da je SE v obdobju, ko se je njegov pristop spremenil s polja širitve demokracije v polje poglabljanja demokracije ter je v tem kontekstu izpostavil pomen spoštovanja identitete drugih ter problem priseljencev, ki jih države žal še ne uspevajo vključiti v poglobljene demokratične procese.

Kot posebni gost je spregovoril tudi generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki-mun, ki je izpostavil, da SE predstavlja ključnega partnerja Organizaciji združenih narodov (OZN), posebej je izpostavil pomen razumevanja nedeljivosti in neodtujljivosti človekovih pravic v kontekstu poglabljanja delitve sveta na globalni sever in globalni jug.

Slavnostnim nagovorom je sledila okrogla miza na temo Prihodnost človekovih pravic v Evropi, ki jo je vodil predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Jean-Paul Costa.

Na okrogli mizi pa so sodelovali predsedniki nadzornih mehanizmov Sveta Evrope, med njimi tudi prof. dr. Polonca Končar, predsednica Evropskega odbora za socialne pravice (ECSR). Vsi predstavniki nadzornih mehanizmov so prav tako, kot pred njimi že slavnostni govorci, izpostavili ključno vlogo Evropskega sodišča za človekove pravice ter komplementarnost med sodiščem in nadzornimi mehanizmi. Predsednik ESČP Jean-Paul Costa je v zaključni besedi izpostavil, da je okrogla miza pokazala, da nadzorni mehanizmi ne delujejo le komplementarno, ampak se vzpostavlja resnična sinergija, zato je ključno še naprej razvijati dobro sodelovanje.