Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
28.10.2010  

19. zasedanje Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope

Strasbourg - Od 26. do 28. oktobra 2010 je v Strasbourgu potekalo 19. zasedanje Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope. Predstavniki so izvolili novega predsednika Kongresa Keitha Whitmora iz Velike Britanije.

Kongres je počastil 25. obletnico Evropske listine za lokalno samoupravo, posebno vrednost pa je obletnici dal podpis Listine s strani Andore tekom zasedanja Kongresa.

Predstavniki v Kongresu so razpravljali o reformi Kongresa ter o prioritetah za leto 2011 in 2012. V luči reforme, tako Kongresa, kot celotnega Sveta Evrope, sta jih nagovorila generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland in predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlüt Çavusoglu; v imenu makedonskega predsedovanja Svetu Evrope pa makedonski minister za lokalno samoupravo Musa Xhaferri.

Delo Kongresa je razdeljeno na dve zbornici in sicer na Zbornico lokalnih oblasti in na Zbornico regij. Obe zbornici sta izvolili nova predsednika ter po 7 podpredsednikov. Slovenijo so v Kongresu zastopali v Zbornici lokalnih oblasti Uroš Brežan in Izidor Jekovec ter v Zbornici regij Miro Kozelj.