Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
15.09.2009  

Fotografska razstava mladih Romov v Strasbourgu

Slovenija se bo prihodnji mesec v okviru programa predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope predstavila v Palači Evrope v Strasbourgu s fotografsko razstavo »Vidiš me - vidim te: Kulturna raznolikost skozi romski pogled«.

Razstava, ki jo ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve, Urada vlade za komuniciranje in Ministrstva za kulturo pripravljata Slovenski etnografski muzej in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, bo razdeljena na tri dele: »Iz romskih družinskih albumov«, »Povej v fotografijo: vidiš me« in »Povej v fotografijo: vidim te«. Razstava predstavlja zaključek projekta, ki naslavlja vprašanje javne podobe in družbene vidnosti Romov, proučuje vlogo fotografije pri spopadu z negativnimi predstavami in stereotipi o Romih ter raziskuje možnosti, kako s pomočjo fotografije spremeniti nerazumevajoče poglede na romsko identiteto in kulturo.

Projekt Vidiš me, vidim te, ki je bil osnova za pripravo razstave je potekal v dveh korakih. Najprej je bil v izbranih romskih skupnostih v dveh regijah Slovenije - v Prekmurju in v osrednji slovenski regiji v okolici Grosuplja -  narejen izbor starih romskih družinskih fotografij. V drugem delu so bile organizirane poletne fotografske delavnice »Povej v fotografijo«, na katerih so udeleženci, romski osnovnošolci, pod mentorskim vodstvom priznanih slovenskih fotoreporterjev Luke Cjuha, Jureta Eržena, Boruta Krajnca in Joca Žnidaršiča, ustvarjali fotografije, ki so beležile podobe iz njihovega vsakdanjega življenja in podobe, ki dokumentirajo njihov pogled na Nerome.

Izbrana dela mladih fotoreporterjev bodo na sedežu Sveta Evrope v Strasbourgu na ogled od 28. septembra do 15. oktobra.