Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
16.09.2009  

V oktobru »Ljubljanski proces« na Svetu Evrope v Strasbourgu

Med 1.in 15. oktobrom bo na sedežu Sveta Evrope v Strasbourgu na ogled razstava »Ljubljanski proces - obnova naše skupne dediščine«.

Razstava, ki bo potekala v okviru programa slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope,  predstavlja vrhunec skupne akcije Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom »Načrt za projekte celovite obnove/Raziskava arhitekturne in arheološke dediščine (IRPP/SAAH)«, ki dediščino postavlja v središče trajnostne družbene in gospodarske obnove. Razstava »Ljubljanski proces - obnova naše skupne dediščine« je rezultat enega izmed najbolj uspešnih in odmevnih projektov v jugovzhodni Evropi, ki je presegel zgolj področje kulturne dediščine, in ki je v mnogočem prispeval h krepitvi zmogljivosti in stabilnosti regije, ohranjanju kulturne raznolikosti, spodbujanju dialoga in sodelovanja pri spodbujanju večjih naložb iz državnih in mednarodnih virov.

Razstava  predstavlja pomemben korak pri obnovi stavbne in arheološke dediščine ter oživljanju skupnosti v jugovzhodni Evropi in obenem uvod v mednarodno konferenco, ki bo pod naslovom Ljubljanska konferenca – obnova naše skupne dediščine novembra letos v Ljubljani.

Častni pokrovitelj razstave in konference je dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije