Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
02.10.2009  

Slovenski predsednik dr. Türk v Strasbourgu odprl razstavo »Ljubljanski proces – Obnova naše skupne dediščine«

Na današnjem slovesnem odprtju razstave »Ljubljanski proces – Obnova naše skupne dediščine«, ki sodi v okvir slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope, je predsednik dr. Danilo Türk v slavnostnem nagovoru poudaril, da Slovenija spodbujanju in ohranjanju kulturne raznolikosti ter medkulturnega dialoga namenja posebno pozornost. Obnova spomenikov na Zahodnem Balkanu – tudi poškodovanih med oboroženimi spopadi – je pomembna ne le zaradi vrednosti posameznih spomenikov in spomeniških območij, ampak tudi kot način zbliževanja skupnosti, graditve medsebojnega zaupanja in spodbujanja medkulturnega dialoga.

Ministrica za kulturo Majda Širca je potrdila zavezo Slovenije, da želi prispevati k uspešnosti in odmevnosti Ljubljanskega procesa – skupnega projekta Sveta Evrope in Evropske komisije. V ta namen 6. in 7. novembra v Ljubljani prireja mednarodno konferenco o obnovi naše skupne dediščine. Ministrica je poudarila, da je regija jugovzhodne Evrope bogata s kulturno dediščino, ki pa je potrebna obnove in naše pozornosti. Pri tem ne gre zgolj za obnovo spomenikov, temveč predvsem za vračanje življenja ob njih. 

Poleg slovenskega predsednika in ministrice za kulturo ter gostiteljice, stalne predstavnice pri Svetu Evrope veleposlanice Marjetice Bole, sta zbrane nagovorila še predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Lluis Maria de Puig, direktorica generalnega direktorata Sveta Evrope za izobraževanje, kulturo in dediščino, mladino in šport Gabriella Battaini-Dragoni ter predstavnica Evropske komisije pri Svetu Evrope Luisella Pavan-Woolfe.

Več o projektu