Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
09.10.2009  

Generalni direktor Benedejčič na otvoritvi literarnega večera »Slovanski most« v Strasbourgu

Strasbourg, 9. oktober 2009 - V okviru slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope se je generalni direktor za globalne zadeve in politično multilateralo veleposlanik Andrej Benedejčič včeraj v Strasbourgu udeležil slovesne otvoritve gala literarnega večera "Slovanski most", v organizaciji Foruma slovanskih kultur.

V svojem nastopu je generalni direktor poudaril, da je promocija dialoga med različnimi kulturami ena od prioritet slovenskega predsedovanja in da bo zato v začetku novembra v Ljubljani izdan slovenski prevod Bele knjige o medkulturnem dialogu. Slednja med drugim izpostavlja potrebo po spodbujanju učenja drugih jezikov, kar pa je tudi eden od ciljev Foruma slovanskih kultur. Slovanski narodi so namreč navkljub mnogim sorodnostim med sabo jezikovno in tudi drugače tako različni, da se je potrebno boljšemu medslovanskemu razumevanju in spoštovanju stalno posvečati.

Generalni direktor Benedejčič je prav tako poudaril, da je dogodek v Strasbourgu pomemben tudi zato, ker izpostavlja slovansko dimenzijo Sveta Evrope, v katerem je že dvanajst od vsega skupaj trinajstih slovanskih držav. Ravno zaradi tega pa v vlogi predsedujoče države Slovenija posveča posebno pozornost spodbujanju dialoga med organizacijo in Belorusijo. V tem smislu nas posebej veseli, da je slovenski zunanji minister v začetku junija odprl prvo Informacijsko točko Sveta Evrope v Minsku.

V zaključku svojega nastopa je poudaril, da postaja zavedanje o slovanski razsežnosti Evrope vse bolj pomembno in se zavzel za nadaljnjo podporo delovanju Foruma slovanskih kultur, ki ima sedež v Ljubljani.

Včerajšnjemu literarnemu dogodku bo danes v Strasbourgu sledil večer slovanske glasbe, jutri pa otvoritev festivala slovanskega filma.