Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
11.05.2010  

Minister Žbogar na 120. zasedanju Odbora ministrov SE

Strasbourg, 11. maja 2010 - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je danes v Strasbourgu udeležil 120. zasedanja Odbora ministrov Sveta Evrope. V svojem nagovoru je čestital švicarskemu predsedstvu za uspešno delo, še posebej na področjih, ki jih je Slovenija obravnavala prioritetno med svojim predsedovanjem - reforma Evropskega sodišča za človekove pravice, dialog s Parlamentarno skupščino Sveta Evrope in regionalne zadeve. Poudaril je pomen Sveta Evrope in potrebo po reformi, ki naj še poveča njegovo učinkovitost in vlogo v Evropi. Pomembna je pomoč in svetovalna vloga, ki jo ima Svet Evrope v Bosni in Hercegovini, čemur ministri na tokratnem zasedanju namenjajo še posebno pozornost.

Minister Žbogar je v svojem govoru izpostavil tudi pomen približevanja Belorusije k mehanizmom in standardom Sveta Evrope, varstva človekovih pravic po konfliktu v Gruziji, pristopa EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah ter izpostavil pomembno delo Komisarja za človekove pravice. Minister je podprl načrte generalnega sekretarja za reformo organizacije in obenem izrazil obžalovanje nad odločitvijo o preoblikovanju uradov Sveta Evrope, ki vključuje tudi zapiranje Informacijskega urada v Ljubljani.

Ministri so na zasedanju sprejeli več sklepov, povezanih z reformo Evropskega sodišča za človekove pravice, sodelovanju med Svetom Evrope in Evropsko unijo ter podprli reformna prizadevanja generalnega sekretarja Sveta Evrope. Na zasedanju je predsedovanje za naslednjih šest mesecev prevzela Makedonija.

Ob robu zasedanja se je minister Žbogar srečal z zunanjima ministroma Moldavije in Armenije.