Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
08.07.2010  

Odbor ministrskih namestnikov Sveta Evrope uspešno končuje delo prve polovice leta

Strasbourg, 9. julij 2001 - Odbor ministrskih namestnikov Sveta Evrope uspešno končuje delo prve polovice leta 2010. Od januarja do julija je odbor zasedal 17-krat. Dve zasedanji sta bili posvečeni nadzoru nad izvrševanjem sodb Evropskega sodišča za človekove pravice.

Enajstega maja se je 120. ministrskega zasedanja udeležil tudi minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar. Na zasedanju je Švica predsedovanje Svetu Evrope predala Makedoniji, ki bo vlogo predsedujoče opravljala do novembra.

V prvi polovici leta smo spremljali tri zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki so se jih udeležili tudi poslanci Državnega zbora Republike Slovenije.

Med pomembnejšimi zadevami je bil začetek reforme Sveta Evrope, kot jo je predlagal novi generalni sekretar Thorbjørn Jagland. Spremembe so bile tudi na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije, saj je Damjan Bergant z aprilom postal novi veleposlanik in stalni predstavnik Slovenije, prejšnja ekipa, ki je stalno predstavništvo vodila tudi med predsedovanjem Slovenije od maja do novembra 2009, pa se je poslovila.

Po spoznavnih, delovnih in uspešnih začetnih mesecih se na stalnem predstavništvu pripravljamo na nove izzive, ki nas čakajo v jeseni. Ob koncu polletja vsem želimo lepe počitnice.