Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
14.01.2011  

20. obletnica samostojnosti Republike Slovenije

Ljubljana – Republika Slovenija letos praznuje 20 let samostojnosti države. Pred 20-imi leti, 25. junija 1991, je slovenska Skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Republika Slovenija je datum razglasila za dan državnosti.

Ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije potekajo različne dejavnosti že od 23. december 2010 oz. počastitve 20. obletnice dneva plebiscita o samostojnosti in bodo potekale skozi celo leto.

V ta namen je bilo vzpostavljeno tudi tematsko spletno mesto, ki bo stičišče kronoloških in zgodovinskih podatkov ter obilice interaktivnih vsebin.

Na omenjenem spletnem potralu bo Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje med drugim združil poglede intelektualcev, gospodarstvenikov, kulturnikov, športnikov, novinarjev, Slovencev na tujem, diplomatov itd., kot tudi članke tujih novinarjev in dopisnikov iz Slovenije v tujih medijih iz časa osamosvajanja.

Poleg tega bo Slovenija v letu 2013 praznovala 20-letnico članstva v Svetu Evrope, ko se je kot mlada država 14. maja 1993 pridružila mednarodni organizaciji s ciljem spoštovanja človekovih pravic, demokracije in vladavine prava.

Več informacij v zvezi z 20. obletnico neodvisnosti Republike Slovenije je dostopno na elektronskem naslovu www.dvajset.si, v angleškem jeziku pa na www.twenty.si.