Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
05.04.2011  

Obisk Veleposlanice Veronike Stabej in Stalnega predstavnika RS pri SE Damjana Berganta v Freyming – Merlebachu, 2. april 2011

Freyming - Merlebach - V soboto, 2. aprila 2011, sta Veleposlanica Veronika Stabej in Stalni predstavnik RS pri Svetu Evrope Damjan Bergant skupaj obiskala slovensko skupnost v Freyming – Merlebachu ter se srečala s tamkajšnjimi predstavniki francoskih oblasti.

Dogodek, ki ga je v sodelovanju z veleposlaništvom v Parizu organiziralo rudarsko pevsko društvo Jadran (največje slovensko društvo v Franciji), je obsegal raznovrsten program, med drugim obisk kapele in prostorov Slovenske katoliške misije, recital slovenskih pesmi ter nastop mešanega pevskega zbora društva Jadran, ki letos praznuje 45. obletnico aktivnega delovanja.

Prisostvovali so tudi predsedniki društev Sveta Barbara, A.T.S.O., Slovenske katoliške misije ter Društva prijateljev slovenske katoliške misije.

S francoske strani so se dogodka udeležili namestnica Okrožnega Glavarja okrožja Forbach, Sylvie Houspic, Narodni poslanec in župan mesta Freymnig-Merlebach, Pierre Lang, Generalni svetnik Kantona in župan mesta Farebersviller, Laurent Kleinhentz ter številni drugi lokalni predstavniki.

Ob tej priložnosti je bila v mestnem parku imenovanem Vrata (park simbolizira povezavo med mesti Freyming in Merlebach) v znak 20. obletnice slovenske samostojnosti ter kot simbol tesnega slovensko-francoskega prijateljstva posajena lipa, kot prva izmed mnogih, ki so načrtovane v letu slovenskega jubileja.

Veleposlaništvo v Parizu je Društvu Jadran ter njegovemu mešanemu pevskemu zboru podelilo priznanji za 45 let aktivnega delovanja ter prispevek k ohranjanju slovenske identitete v Franciji.

Veleposlanica Stabej in stalni predstavnik Bergant sta v nagovoru poudarila pomen ohranjanja slovenskega jezika, kulture in širše identitete ter pozdravila vsa prizadevanja slovenskih društev v tej smeri. Izpostavljen je bil pomen tesnega slovensko-francoskega prijateljstva, ki se z letošnjim podpisom Strateškega partnerstva med državama še dodatno krepi, s čimer so se strinjali tudi visoki francoski povabljenci. Slednji še posebej izpostavljajo eksemplarnost slovenske skupnosti, ki jo poleg izjemne delavnosti odlikuje dobra integriranost v lokalno okolje, ob hkratni ohranitvi nacionalne identitete ter povezanosti z matično domovino.  

Za tamkajšnjo širšo slovensko skupnost je Veleposlaništvo organiziralo tudi konzularne ure. Slovenska skupnost v predelu pokrajine Loraine obsega nekaj več kot 1200 slovenskih izseljencev.