Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
07.06.2013  

Obeležitev 20. obletnice članstva Slovenije v Svetu Evrope

Strasbourg - Svet Evrope je najstarejša panevropska organizacija, ki temelji na demokraciji, vladavini prava in človekovih pravicah. V organizaciji sodeluje 47 držav članic, 5 držav ima status opazovalke, veliko držav nečlanic pa se priključuje posameznim konvencijam Sveta Evrope. Temeljni cilj organizacije je izgradnja skupnega demokratičnega in pravnega območja na evropskem kontinentu, kjer je zagotovljeno spoštovanje treh temeljnih načel, in sicer človekove pravice, demokracija in vladavina prava.

Slovenija je za članstvo v Svetu Evrope zaprosila 29. januarja 1992, status posebnega gosta v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope je dobila 3. februarja 1992 in polnopravna članica Sveta Evrope postala 14. maja 1993. V tem času je pristopila k vsem pomembnim konvencijam Sveta Evrope in se izkazala kot aktivna udeleženka v mednarodnih procesih.

Slovenija je še posebej aktivna na področju spoštovanja človekovih pravic, pravic manjšin, Romov, otrok in žensk, področju bioetike in biomedicine ter uveljavljanju demokracije, načel pravne države in človekovih pravic v Jugovzhodni Evropi. Prav tako je bila ves čas zagovornica reforme Sveta Evrope in Evropskega sodišča za človekove pravice, z namenom učinkovitejšega uresničevanja ciljev organizacije. Omenjenim temam je posebno pozornost namenjala tudi v času slovenskega predsedovanja Odboru ministrov SE od 12. maja do 18. novembra 2009. V zadnjih 20-tih letih so v Svetu Evrope delovali, ali so še dejavni v različnih telesih Sveta Evrope, številni Slovenci.

V video nagovoru ob 20. obletnici članstva, 14. maja, je Sloveniji čestital tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland in povedal, da je Slovenija v Svetu Evrope poznana po svoji načelni drži. V Svetu Evrope pričakujejo njeno aktivno delovanje tudi v prihodnje.

20. obletnico članstva Slovenije v Svetu Evrope bomo v Strasbourgu obeležili v ponedeljek, 10. junija, s slovesnim koncertom Strasbourške filharmonije, pod vodstvom slovenskega dirigenta in vodje orkestra Marka Letonja, ki bo nastopil z Beethovnovo 5. simfonijo, čemur bo sledil sprejem. Vabljeni so visoki predstavniki Sveta Evrope, Evropskega sodišča za človekove pravice, Evropskega parlamenta, diplomatski zbor ter predstavniki mesta Strasbourg in Alzacije.

Na dogodku bosta prisotne nagovorila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ter generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland.