Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
19.06.2009  

Slovenija o otrokovih pravicah na sedežu Sveta Evrope v Strasbourgu

Ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope je izobraževanje o otrokovih pravicah, ki so zapisane v Konvenciji Združenih narodov. 

Za uresničevanje otrokovih pravic skrbijo države pogodbenice ob spodbudi mednarodnih organizacij. S pravicami otrok, zlasti s pravico do zaščite pred nasiljem, morajo biti poleg strokovne in splošne javnosti dobro seznanjeni tudi otroci sami. Ozaveščanje mladine o človekovih pravicah je tudi eden glavnih izobraževalnih ciljev Sveta Evrope v prizadevanjih za vzgojo dejavnih in odgovornih državljanov.

Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Urad Vlade RS za komuniciranje sta sklenila v času slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope pripraviti razstavo z naslovom Naše pravice. Razstava temelji na istoimenskem projektu, v katerem so bile ilustracije priznanega slovenskega ilustratorja Matjaža Schmidta že uporabljene kot učni pripomoček v izobraževalnem projektu, v katerem je sodelovalo 66.000 otrok iz šestnajstih držav, besedilo pa je bilo prevedeno v sedemnajst jezikov. Izobraževalni projekt »Naše pravice« se bo izvedel tudi v času predsedovanja Slovenije Odboru ministrov Sveta Evrope, in sicer v Bosni in Hercegovini, na Kosovu in v Severni Osetiji (Ruska federacija).

Večji del sodobno in prijazno zastavljene razstave »Naše pravice« nagovarja javnost z umetniško interpretacijo glavnih podmen Deklaracije Združenih narodov o otrokovih pravicah s kratkimi in jasnimi spremnimi besedili, ter poskuša posneti in predstaviti otrokove pravice, kot jih razumejo, doživljajo in vidijo tisti, ki so jim namenjene – otroci sami. Razstavo ilustracij o otrokovih pravicah smo zato nadgradili s fotoreportažo in z izbranimi otroškimi likovnimi deli z likovne delavnice na temo otrokovih pravic, ki je 4. junija letos potekala v prostorih Art centra za otroke in mlade Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih v Ljubljani. Delavnice so se udeležili otroci, ki obiskujejo Art center Pionirskega doma, in otroci Osnovne šole Toneta Čufarja v Ljubljani.

Razstavo, ki bo v Palači Evrope v Strasbourgu na ogled do 16. julija, bo v ponedeljek, 22. junija 2009 ob 13. uri odprl minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar.