Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
11.05.2018  

Obeležitev 25. obletnice vstopa Slovenije v Svet Evrope

Vstop Slovenije v Svet Evrope je bil pomemben mejnik v procesu mednarodnega uveljavljanja nove slovenske države. Svet Evrope, ki bo prihodnje leto praznoval 70. obletnico delovanja, si v državah članicah prizadeva za uveljavitev temeljnih garantov svobode posameznika, kot so neodvisnost sodstva, svoboda izražanja, svoboda zbiranja in združevanja, delovanje demokratičnih institucij in vključujoče družbe. Že 25 let k temu prispeva tudi Slovenija, ki si v pogojih trenutnih geostrateških, političnih in finančnih izzivov v svetu prizadeva za ohranjanje in krepitev dosežene ravni standardov človekovih pravic in temeljnih svoboščin, vladavine prava in demokracije.

 Ministrstvo za zunanje zadeve bo za obeležitev te pomembne obletnice med 14. in 22. majem 2018 na spletni strani objavilo prispevke ministra za zunanje zadeve, sedanje in nekdanjih stalnih predstavnikov Slovenije pri Svetu Evrope ter nekaterih drugih slovenskih strokovnjakov s poznavanjem delovanja te organizacije. Slednje smo povabili, da delijo svoje misli o vlogi in aktualnih izzivih Sveta Evrope, o zgodovinskem pomenu te organizacije za razvoj demokratičnih institucij in sistema varovanja človekovih pravic na širšem vseevropskem prostoru ter o njenem pozitivnem vplivu na vsakodnevno življenje prebivalcev Republike Slovenije (link do mesta).

Ministrstvo za zunanje zadeve bo prav tako organiziralo vrsto dogodkov v Ljubljani in Strasbourgu. Na Dan slovenske diplomacije, 22. maja 2018, bo pripravilo predstavitev v spomin novinarju in diplomatu Andreju Novaku, prvemu stalnemu predstavniku Republike Slovenije pri Svetu Evrope. Ta dan bo v Cankarjevem domu potekala tudi panelna razprava z naslovom "Svet Evrope: demokracija, človekove pravice in vladavina prava na razpotju", na kateri bodo sodelovali ugledni udeleženci z bogatimi izkušnjami in dobrim poznavanjem Sveta Evrope ter delovanja Slovenije v tej organizaciji.

V Strasbourgu bo 14. maja 2018 potekal skupni sprejem Estonije, Litve in Slovenije ob 25. obletnici vstopa omenjenih držav v Svet Evrope, ob udeležbi visokih predstavnikov držav, generalnega sekretarja Sveta Evrope Jaglanda ter nekdanje generalne sekretarke Sveta Evrope Lalumière, ki je bila na tem položaju ob vstopu Slovenije v to organizacijo pred 25. leti.