Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
19.06.2020  

Obeležitev 29-obletnice slovenske državnosti

Ob obeležitvi 29-obletnice slovenske državnosti želimo z vami v naslednjih sedmih dneh deliti izseke iz bogate zakladnice slovenske kulture. 25. junija Republika Slovenija obeležuje nacionalni praznik. Trije stebri Sveta Evrope, demokracija, človekove pravice in vladavina prava, predstavljajo tudi temelja načela, ki so Slovenijo vodila na poti do samostojnosti. Naj bo moto kampanje kreativnost in umetnost tudi pomemben vzvod in ključen element pri obnovi in izhodu iz pričujoče krize.

Šentjanževo 

Šentjanževo je pesem Josipa Murna Aleksandrova, pesnika slovenske moderne, ki v skrivnostnem času okoli poletnega sončnega obrata, z impresionistično poetiko poveže modernega duha s staro domala obredno tradicijo. Z zvezdami, ki se prižigajo in kresnicami, ki se dvigajo v poletno noč, že na samem začetku prešije nebo in zemljo, tako jasno in preprosto, da osupne in prešine tudi sodobnega bralca. Tihi studenci in zibajoče se praproti ustvarjajo vence naravnih, skoraj sanjskih podob, ki jih pesnik prepleta z rimami in ponavljanjem refrena poletna noč.

Kakor pesem Šentjanževo, ki starosvetne šege, ljudska verovanja in naravo ob sončnem obratu uglašuje na svež in moderen način, se prastare tradicije s sodobnim izrazom dotika tudi ta glasba. Pod umetniškim vodstvom harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča glasbenice in glasbeniki združeni pod imenom Sounds of Slovenia predstavljajo slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah.

 

Online kampanja: https://www.facebook.com/pg/SlovenianMissionToTheCouncilOfEuropeStrasbourg/posts/