Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
26.04.2011  

Konferenca Sveta Evrope o prihodnosti Evropskega sodišča za človekove pravice, Izmir, 26. in 27. april 2011

Izmir - 26. in 27. aprila 2011 v Izmirju, Turčija, poteka Konferenca Sveta Evrope na visoki ravni o prihodnosti Evropskega sodišča za človekove pravice. Konference, ki poteka pod okriljem predsedovanja Turčije Odboru ministrov Sveta Evrope, se udeležuje minister za pravosodje Republike Slovenije Aleš Zalar.

Konferenca je namenjena nadaljevanju procesa dolgoročne reforme Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je zaradi velike preobremenjenosti sodišča nujen proces. Sodišče namreč vsako leto prejme več kot 2.000 novih pritožb, ki se sklicujejo na kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah, skupno število vloženih pritožb pa znaša okoli 140.000.

Konference se poleg ministrov in drugih predstavnikov 47 držav članic Sveta Evrope udeležuje generalni sekretar Thorbjørn Jagland, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Jean-Paul Costa, predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlüt Çavuşoğlu ter komisar za človekove pravice Thomas Hammarberg. Konferenco bo odprl minister za zunanje zadeve Turčije in predsedujoči Odboru ministrov Sveta Evrope Ahmet Davutoğlu. Na konferenci bodo visoki udeleženci sprejeli posebno deklaracijo, v kateri bodo ocenili dosedanji potek reforme in predlagali usmeritve za v prihodnje.

Pospeševanje reforme sodišča je bilo ena od prioritet Slovenije v času njenega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope v letu 2009.

Več informacij o sodelovanju Slovenije je dostopnih na straneh Ministrstva za pravosodje, o konferenci sami pa na straneh Sveta Evrope.