Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
11.05.2011  

Minister Žbogar na 121. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope v Istanbulu

Istanbul, 11. maja 2010 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je danes udeležil 121. zasedanja Odbora ministrov Sveta Evrope. V nagovoru se je zahvalil turškemu predsedstvu za uspešno delo in veliko uspeha zaželel Ukrajini, ki prevzema predsedovanje za prihodnjih šest mesecev. Poudaril je pomen reforme Sveta Evrope in države članice pozval, naj začnejo reformo odbora ministrov, ki mora biti sestavni del reforme organizacije.

V govoru je poudaril pomen sklepov Izmirske konference o reformi Evropskega sodišča za človekove pravice ter Svet Evrope pozval k sodelovanju z drugimi mednarodnimi organizacijami, zlasti EU, OVSE in OZN. Poudaril je, da je sosedska politika organizacije zelo pomembna v luči nedavnih dogodkov v Sredozemlju. Opozoril pa je tudi na potrebo po delovanju Sveta Evrope na vseh področjih delovanja, ter z zadovoljstvom spomnil na nedavno sprejetje Konvencije SE o preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini.

Ministri so na zasedanju sprejeli več sklepov, povezanih z reformo Evropskega sodišča za človekove pravice, sosedsko politiko in sodelovanjem med Svetom Evrope in Evropsko unijo, ter se seznanili s poročilom skupine uglednih osebnosti pod vodstvom nekdanjega nemškega zunanjega ministra Joschke Fischerja.

Ob robu zasedanja se je minister Žbogar srečal z zunanjima ministroma San Marina in Lihtenštajna.