Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
14.05.2013  

Slovenija obeležuje 20. obletnico članstva v Svetu Evrope

Strasbourg - Svet Evrope je najstarejša panevropska organizacija, ki temelji na demokraciji, vladavini prava in človekovih pravicah. Pri delu organizacije sodeluje 47 držav članic, pet držav s statusom opazovalk, veliko držav nečlanic pa je članic posameznih konvencij.

Slovenija je za članstvo v Svetu Evrope zaprosila 29. januarja 1992, status posebnega gosta v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope je dobila 3. februarja 1992, polnopravna članica SE je postala 14. maja 1993. V tem času je pristopila k vsem pomembnim konvencijam Sveta Evrope in se izkazala kot aktivna udeleženka v mednarodnih procesih, s poudarkom na spoštovanju človekovih pravic, pravic manjšin, Romov, otrok in žensk, področju bioetike in biomedicine ter uveljavljanju demokracije, načel pravne države in človekovih pravic v Jugovzhodni Evropi. Prav tako je bila ves čas zagovornica reforme Sveta Evrope in Evropskega sodišča za človekove pravice, z namenom učinkovitejšega uresničevanja ciljev organizacije. Omenjenim temam je posebno pozornost namenjala tudi v času slovenskega predsedovanja Odboru ministrov SE od 12. maja do 18. novembra 2009.

Pod pokroviteljstvom Ministrstva za zunanje zadeve danes v Ljubljani poteka okrogla miza na temo "Svet Evrope in Slovenija: dve desetletji pridobljenih izkušenj in novi izzivi za prihodnost".

20. obletnico članstva Slovenije v Svetu Evrope bomo v Strasbourgu obeležili 10. junija s slovesnim koncertom Strasbourske filharmonije pod vodstvom slovenskega dirigenta in vodje orkestra Marka Letonja. Praznovanja ob obletnici  se bo med drugimi pomembnimi gosti udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.