Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
05.10.2012  

Svetovni forum za demokracijo, 5–11 oktober 2012 v Strasbourgu

Strasbourg – Svetovni forum za demokracijo predstavlja izjemno priložnost za izmenjavo izkušenj in mnenj med visokimi političnimi predstavniki, vodilnimi javnimi osebnostmi, Nobelovimi nagrajenci za mir in predstavniki civilne družbe z namenom doprinosa k identifikaciji tveganj kot tudi možnih odgovorov na sodobne družbene izzive. Glavna tema razprav je prilagajanje starih modelov demokracije sodobnim družbenim realnostim.

Uradne otvoritvene slovesnosti 8. oktobra se bodo udeležile pomembne mednarodne osebnosti in sicer generalni sekretar Združenih narodov g. Ban Ki-moon, predsednik Tunizije g. Moncef Marzouki, Nobelova nagrajenka za mir ga. Tawakkol Karman in mnogi drugi. Sledila bodo srečanja strokovnjakov iz politike, akademske sfere in civilne družbe, ki bodo ponudili sveže poglede na aktualna vprašanja demokracije 21. stoletja.

Hkrati se bodo na različnih prizoriščih v mestu odvijale številne javne prireditve, kot so sejem demokracije, filmski festival, srečanje Skupščine mladih itd.

Na forumu bodo aktivno sodelovali tudi veleposlanik Janez Lenarčič, direktor Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice, ki bo sodeloval na tematski konferenci o demokraciji in globalizaciji, g. Roman Jakič, član Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki bo moderiral panel o novih vidikih demokratične etike in g. Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, ki bo sodeloval na panelu o posledicah gospodarske in finančne krize na demokratične institucije.