Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
11.10.2012  

23. zasedanje Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope, 16.-18. oktobra v Strasbourgu

Strasbourg - 23. zasedanje Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti bo potekalo od 16. do 18. oktobra v Strasbourgu. Na zasedanju se bo zbralo več kot 300 izvoljenih lokalnih in regionalnih predstavnikov iz 47 držav članic, ki bodo razpravljali o trenutnih izzivih t.i. "grassroots" demokracije, zlasti v arabskih državah, kjer se odvijajo velike institucionalne spremembe. V povezavi s to temo bo potekala tudi razprava o novi sosedski politiki in priložnostih za lokalno in regionalno demokracijo. 

Kot del osrednjih aktivnosti Kongresa pri ocenjevanju položaja lokalne in regionalne demokracije v državah članicah Sveta Evrope, bo potekala tudi razprava o monitoring poročilu o Makedoniji in Azerbajdžanu. Predstavniki bodo razpravljali tudi o poročilu o lokalnih in regionalnih volitvah v Srbiji, ki jih je maja 2012 opazovala delegacija Kongresa ter o regionalni zakonodaji in aktivnostih za boj proti spolnemu izkoriščanju in zlorabi otrok.

Na zasedanju bodo nastopile tudi nekatere pomembne osebnosti: estonski minister za notranje zadeve Ken-Marti Vaher, namestnik albanskega ministra za notranje zadeve Ferdinand Poni, Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks, predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope  Jean-Claude Mignon in generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland.

Slovensko delegacijo bosta sestavljala župan Občine Beltinci dr. Matej Gomboši in podžupan Občine Starše Adolf Šerdoner.