Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
11.10.2012  

Deklaracija Odbora Ministrov o smrtni kazni

Strasbourg - Na evropski in svetovni dan proti smrtni kazni, 10. oktobra 2012, je Odbor ministrov Sveta Evrope sprejel deklaracijo o smrtni kazni. S to deklaracijo želi Odbor ministrov ponovno potrditi, da odločno nasprotuje smrtni kazni v vseh okoliščinah.

Odbor ministrov pozdravlja dejstvo, da se nikjer na ozemlju 47 držav članic Sveta Evrope ne izvršuje več smrtne kazni. Hkrati spodbuja vse države, ki še vedno izvršujejo smrtno kazen, vključno z državami s statusom opazovalk v Svetu Evrope, da takoj vzpostavijo moratorij na izvrševanje smrtne kazni, kar je prvi korak na poti k trajni odpravi smrtne kazni. Odbor ministrov tudi poziva vse države v Evropi in širše k podpori Resolucije o moratoriju na smrtno kazen, o kateri se bo glasovalo na 67. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov decembra 2012.

V deklaraciji je posebno izpostavljena tudi podpora skupni izjavi generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda in Visoke predstavnice EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton, v kateri sta zavezala k nadaljnjim prizadevanjem za spodbujanje trajne odprave smrtne kazni v Evropi in po celem svetu.