Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
10.06.2013  

Predsednik republike Borut Pahor na obisku v Strasbourgu

Strasbourg – ob počastitvi 20. obletnice članstva Slovenije v Svetu Evrope se je predsednik Republike Borut Pahor v ponedeljek, 10. junija 2013, v Strasbourgu udeležil slavnostne počastitve tega dogodka. 

V luči obiska v Strasbourgu se je predsednik sestal z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Thorbjørnom Jaglandom, s katerim sta govorila o vprašanju demokracije, vladavine prava in človekovih pravic na splošno ter o izkušnjah zadnjih dvajset let članstva Slovenije v Svetu Evrope. Dotaknila sta se tudi reforme organizacije in vprašanja implementacije sodbe Velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih.

Predsednik Pahor se je srečal tudi s predsednikom Evropskega sodišča za človekove pravice Deanom Spielmannom, s katerim sta se pogovarjala o podpori reformam delovanja Evropskega sodišča, ki izhajajo iz konferenc v Izmirju, Brightonu in Interlaknu ter o vprašanju pristopa Evropske unije k Evropski konvenciji za človekove pravice.

V torek, 11. junija 2013, bo predsednik na povabilo predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza nastopil kot slavnostni govornik na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Predsednik republike bo poslancem predstavil svoje poglede na razmere v Evropski uniji in njen prihodnji razvoj, predvsem v luči prizadevanj za poglabljanje integracije, ki jih je še pospešila finančna in gospodarska kriza v Evropi in svetu.

Ob tej priložnosti se bo predsednik republike sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem ter s slovenskimi evropskimi poslanci in asistenti.