Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
19.10.2011  

Nova konvencija Sveta Evrope – konvencija o ponarejenih sredstvih za zdravljenje in podobnih kriminalnih dejanjih, 20. oktober 2011

Strasbourg - 28. oktobra 2011 bo za podpis odprta Konvencija Sveta Evrope o ponarejenih sredstvih za zdravljenje in podobnih kriminalnih dejanjih, ki ogrožajo javno zdravje. Slovesnost bo potekala na konferenci v Moskvi (26. – 28. oktober 2011).

Gre za novo konvencijo Sveta Evrope, ki opredeljuje skupne evropske standarde za učinkovito preprečevanje in odkrivanje kriminalnih dejanj ponarejanja zdravil in medicinskih pripomočkov ter podobnih dejanj, ki ogrožajo javno zdravje.

Konvencija, katere besedilo je sprejel Odbor ministrov Sveta Evrope na svojem 1101. zasedanju 8. decembra 2010, bo prvi mednarodni pravni instrument s tega področja, ki zahteva, da države podpisnice kot kriminalna dejanja določijo izdelavo, dobavo, prodajo ponarejenih zdravil in trgovanje z njimi, ponarejanje s tem povezanih dokumentov ter nepooblaščeno izdelavo in dobavo sredstev za zdravljenje in oglaševanje zdravil, ki niso skladna s standardi.

Konferenco, ki bo potekala v sodelovanju med Svetom Evrope in ministrstvom Ruske federacije za javno zdravje in družbeni razvoj ter Zvezno službo za nadzor javnega zdravstva in družbenega razvoja, bosta odprla predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlüt Çavuşoğlu in ruska ministrica za javno zdravje in družbeni razvoj Tatiana Golikova.

Več informacij o konvenciji je dostopnih tukaj.