Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
09.11.2011  

Velika Britanija prevzela predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope

Strasbourg – 7. novembra 2011 je na 1124. zasedanju Odbora ministrskih namestnikov v Strasbourgu Velika Britanija od Ukrajine prevzela predsedovanje Odboru ministrov za naslednjih šest mesecev.

Zunanji minister Velike Britanije William Hague je na predstavitvi prioritet predsedovanja poudaril, da bo Velika Britanija v okviru ciljev in prioritet Sveta Evrope – ki so predvsem krepitev demokracije, spoštovanje pravne države in varstvo človekovih pravic – največ pozornosti posvečala krepitvi pravne države, upravljanju s spletom, vključno s svobodo izražanja, boju zoper diskriminacijo zaradi spolne usmeritve in spolne identitete ter krepitvi dejavnosti Sveta Evrope za podporo lokalni in regionalni demokraciji.

Prevladujoča tema predsedovanja Velike Britanije bo varstvo človekovih pravic, s posebnim poudarkom na reformi Evropskega sodišča za človekove pravice in krepitvi izvajanja Evropske konvencije o človekovih pravicah. Velika Britanija bo prav tako podprla načrt generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda za reformo Sveta Evrope kot organizacije.

14. maja 2012 bo predsedovanje od Velike Britanije prevzela Albanija.