Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
09.09.2011  

Minister Žbogar ob robu Strateškega foruma Bled z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Jaglandom

(Foto:STA)

Bled –  Ob robu Strateškega foruma Bled sta se srečala minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar in generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland. Generalni sekretar Jagland se udeležuje letošnjega foruma kot panelist v okviru razprave »V iskanju novega svetovnega reda« v Sredozemlju.

 
V okviru Sveta Evrope je na zasedanju Odbora ministrov letos maja v Istanbulu Skupina eminentnih oseb predstavila poročilo "Živeti skupaj; združevanje raznolikosti in svobode v Evropi 21. stoletja" (Living together; Combining diversity and freedom in 21st-century Europe), ki je bil tudi tema neformalnega srečanja, ki jih je ob robu Blejskega strateškega foruma organiziral predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Vsebinsko gre za izjemno pomembno in časovno relevantno poročilo, saj se Evropa dejansko sooča z izzivi, o katerih piše Skupina eminentnih oseb.

V pogovoru sta sogovornika izmenjala mnenja o poteku reforme Sveta Evrope, pri kateri Slovenija vseskozi podpira napore in pozdravlja odlično delo generalnega sekretarja Jaglanda.

Thorbjørn Jagland je generalni sekretar Sveta Evrope od 1. oktobra 2009 in  je v celoti odgovoren za strateško vodenje delovnega programa in proračuna Sveta Evrope; nadzoruje tudi tekoče upravljanje organizacije in sekretariata. Med glavne naloge spada približevanje ciljem Sveta Evrope, zaradi katerih je bil le-ta (5. maja 1949) tudi ustanovljen, pri tem gre predvsem za dosego večje enotnosti med državami članicami, za zaščito skupnih idealov in načel, ter za zagotovitev ekonomskega in socialnega napredka.

Generalni sekretar Jagland je bil med leti 2005 in 2009 predsednik norveškega parlamenta (Storting), katerega član je bil sicer 15 let. Izvoljen je bil za predsednika norveškega odbora za podeljevanje Nobelovih nagrad (za mir). Med leti 1996 in 1997 je bil predsednik vlade Norveške, v času med 2000 in 2001 pa je opravljal dolžnosti ministra za zunanje zadeve Norveške.